כיצד נשמרים סטנדרטים בינלאומיים בכיול מכשירי מדידה?
בפרק הקודם הכרנו את הרעיון של כיול מכשירי מדידה, שמציע התאמת תוצאות מדידה לסטנדרטים בינלאומיים וכן קבלת מנעד הטעות המוצהר עבור מכשיר המדידה. כמו כן, הכרנו את מערכת המידות והמשקולות הבינלאומית וכן את מערכת היחידות הבינלאומית. בפרק זה נתחיל להכניס לעומק ונכיר את האופן שבו מועברים הסטנדרטים של כיול מכשירי מדידה בכל הרמות ובכל העולם והמרתם למכשירים מדוייקים.
התאמת כיול מכשירי מדידה למערכת המטרית שנקבעה בידי BIPM, מציעה יתרונות מרובים, כשבראש ובראשונה חיבור לסטנדרט בינלאומי גורף. משמעות הדבר היא תיאום מושלם בין יחידות מדידה באופן גלובלי המאפשר לנו “לדבר באתה שפה” מול כל גורם בעולם. אם לדוגמה מישהו באוסטרליה נדרש לרכיב אלקטרוני (נגד) בארה”ב בעל התנגדות של 1 אום, הרי ברור לחלוטין שבצד השני של המתרס יבינו את כוונתנו לחלוטין. הדבר נכון גם מהכיוון השני וזאת בזכות התאימות הגלובלית ליחידות המדידה – SI.
פירמידת כיול מכשירי מדידה וסטנדרטיזציה
לאחר שהכרנו את מערכת המידות הבינלאומית וכן את המוסדות האמונים על קביעת הגדרות ושימור המידות, עולה השאלה, כיצד סטנדרטים אלה מועברים לשימוש גלובלי? הכירו את פירמידת הפצת כיול מכשירי מדידה העולמי מהגדרה יבשה למכשיר מדויק:
קידום יחידות SI ברמה הלאומית – יחידות המידות SI שהכרנו בפרק הקודם מועברות לכל הרמות במדינות, זאת באמצעות מוסדות המידות BIPM לטיפוח של גילוי מדעי וחדשנות, וכן גם ייצור תעשייתי וסחר בינלאומי.
פעולה מול המכונים המטרולוגיים – בדיוק מתחת לרמת ה- SI, ה- BIPM פועל ישירות עם המכונים המטרולוגיים הלאומיים (NMI) של המדינות החברות או המדינות, כדי להקל על קידום ה- SI באותן מדינות.
רמות ביניים, מעבר לכיול פיזי – גופים שונים אינם יכולים לעבוד ישירות מול גופי המדידה הלאומיים, לכן במדינות רבות יש גוף ביניים שדואג לרכז פעילות מול הביקוש לכיול. בשלב זה מתבצע מעבר מסטנדרט ראשוני למשני. הכוונה בעניין זה היא ביצע כיול בפועל עבור מכשיר על פי אמות מידה שנקבעו בסטנדרטים בינלאומיים.
סטנדרט עבודה – עם מכשיר מכויל “בידיים”, ניתן לעבור לסטנדרט עבודה וכן לביצוע תהליכים תעשייתיים, מעבדתיים וכו’.
עקיבות ועמידה בתקני איכות
ראינו כיצד פירמידת הכיול מאפשרת העברה אפקטיבית של מידות אחידות ומדויקות ממוסדות האמונים רשמיים לשימוש שוטף בתעשייה, מחקר ומסחר. פירמידת הכיול מאפשרת לסטנדרטים להישמר בכל הרמות וגם ליהנות מ”עקיבות” בתהליכים. הכוונה בעקיבות היא מעקב. בעזרת מעקב ניתן לבחון את איכות התהליכים וביצוע על פי תקני איכות מקובלים בתעשיות השונות. לדוגמה, מדידות עקיבות נדרשות בתעשייה הרפואית, התרופות, התעשייה האווירית, הצבאית והביטחונית, כמו גם בתעשיות ייצור רבות אחרות. כמו כן, כיול עוקב תמיד עוזר לשפר את תהליך הבקרה והמחקר על ידי הבטחת מדידות ונתונים שהתקבלו נכונים.
כמו בנושאים אחרים הקשורים לכיול, דרישות טכניות רבות פותחו לניהול והבטחת עקיבות הכיול. כדי להזכיר כמה דרישות, יש לתת את הדעת לאי-ודאות של כיול, מרווח כיול (מידת פגימת הכיול), ושיטות המשמשות כדי להבטיח שעקיבות נשארת שלמה בתכנית הכיול.
שמירה על אמינות בכל הרבדים
כשכולם מדברים בשפת מידות אחידה ויש יכולת לבצע מעקב אחר תהליכים, הרי נוצר סנכרון מקיף בכל הרבדים של הלימוד, יצור והפצה העולמיים. אך אין די בכך ויש צורך גם באמינות. האם הגוף שכייל את המכשירים שלי אמין בעיני? לצורך כך נדרשים תקנים והסמכות המבטיחים את אמינותם של הגופים המתמחים ומורשים לביצוע כיול. בישראל אחראית על מתן הסמכות עבור כיול היא הרשות הלאומית להסמכת מעבדות. מעבדה שעברה בהצלחה את מבחני המכון תקבל תעודת מעבדה מוסמכת המעניקה הכרה בכשירותה המקצועית עבור ביצוע בדיקות. תעודה זאת מהווה תנאי בסיסי לקבלת מעמד של “מעבדה מאושרת” בידי הממונה על התקינה מטעם משרד התעשייה והמסחר. בפרק הבא נכיר את החשיבות שטמונה בביצוע עקבי של כיולים בתהליך היצור וכן בבדיקתו בעזרת צב”ד.